Het realiseren van Brede Welvaart vereist fundamentele veranderingen in onze economie. Organisaties en individuen zoeken naar manieren om zelf bij te dragen aan deze systeemverandering. Maar hoe kun je op kleine schaal bijdragen aan zoiets groots en abstracts als de economie? Bij Exchange Project onderzoeken we hoe we mensen en organisaties bewust kunnen maken van de mogelijkheden en beperkingen van huidige en nieuwe economische uitwisselingen, en hen de middelen kunnen geven om bij te dragen aan een economie die gericht is op Brede Welvaart.
In oktober 2023 ging Exchange Project in première tijdens het Festival 'Van wie is economie?' Dit project, bestaande uit een fysieke voorstelling, lecture performance en tentoonstelling, heeft aangetoond dat het mogelijk is om op kleine schaal bij te dragen aan systeemverandering. Uit de dialogen tijdens en na de lecture performances bleek de potentie ervan als een methodiek voor systeemverandering. Deelnemers gaven aan zich bewust te worden van heersende economische uitwisselingspatronen en mogelijke alternatieven daarvoor. De combinatie van denken, doen en verbeelden zorgt voor een doorleefde ervaring van wat anders kan.
Op basis van deze feedback wordt er de lecture performance doorontwikkeld tot een methodiek voor changemakers. Deze mix van lezing, presentatie, verhalen, debat, workshop, beweging en reflectie helpt mensen en organisaties de overgang naar een economie van Brede Welvaart te begrijpen en te bevorderen.
Dit project is een samenwerking van het Avans Hogeschool (Centre of Expertise Wellbeing Economy and New Enterpreneurship, Economy in Common Property Reseach Group), Fontys Academy of the Arts (Artistic Connective Practices Research Group), changemaker en dansgezelschap The100Hands, Museum Zuid, Boijmans van Beuningen, Buitenplaats Brienenoord en MVO Nederland.
Foto: Barbara Medo