PERFORMANCES   AGENDA   OVER   CONTACT         NL  /  ENG   

over the100hands


The100Hands is een jonge culturele organisatie, opgericht- en geleid door Jasper Džuki Jelen en Mojra Vogelnik Škerlj, die werkt op het kruisvlak van hedendaagse dans, live performance en locatietheater.

Fysiek samenkomen van mensen is startpunt en doel van elk werk.Het krijgt vorm in voorstellingen, installaties, trainingen en interactieve lezingen. In ieder project wordt een ander aspect van de lichamelijke live ontmoeting uitgelicht, zoals fysieke nabijheid, het bekijken en tonen van het lichaam en de intensiteit en impact van aanraking.

In een tijd waarin toenemende digitale communicatie leidt tot vervreemding van elkaar, van ons lichaam en onszelf zoeken The100Hands naar alternatieven in het maken van fysieke bijeenkomsten. We maken werk vanuit de overtuiging dat de sleutel om onszelf te doorgronden in het vermogen ligt om ons tot een ander en diens perspectief te verhouden. 

Vanuit de overtuiging dat de actieve aanwezigheid van mensen tijdens een bijeenkomst tot een diepere beleving bij hen leidt, scheppen we mogelijkheden waarbij mensen zelf kunnen bewegen en actief betrokken worden in een spel.

Zodoende deelt het publiek de ruimte vaak met de performers. In het werk dat we maken, gebruiken we de verschillende reacties van alle betrokkenen om sociale codes en problemen zichtbaar, toegankelijk en open voor dialoog te maken.Met de fysieke live ontmoeting als gegeven is het niet verwonderlijk dat al ons bewegingsvocabulaire gebaseerd is op partnerwerk. We brengen sociale interacties terug tot basale bewegingen als duwen, trekken, balanceren en vallen. Zo willen we menselijke kwetsbaarheid, fysieke virtuositeit en psychologische kracht onthullen.

Het is onze ambitie om op een duurzame manier en met minimale impact op het milieu werk te maken voor alle betrokkenen.

Onze visie leeft en verandert mee met onze ervaringen, studie en groei. 

BESTUUR

The100Hands worden ondersteund door Stichting The100Hands en diens bestuursleden: Hans Blik (voorzitter), Johan Ouedijk (penningmeester), Jette Schneider, Tanja den Broeder.

STEUN

The100Hands werkt in een samenwerkingsverband met DansBrabant via PLAN Talentontwikkeling Brabant.
Ze worden ondersteund ook door Podium Bloos in Breda.

     MOJRA VOGELNIK-ŠKERLJ 
Artistiek leider / maker


Mojra (SI) heeft een diploma en professionele achtergrond in architectuur. Parallel daaraan ontwikkelde ze op gezond verstand een specifieke performatieve kwaliteit en een fysieke techniek door de intensieve studie van capoeira, internationale hedendaagse danscursussen en persoonlijk onderzoek op het gebied van improvisatie. Nadat ze in 2010 naar Nederland verhuisde, richtte ze haar vak en focus in met het op internationaal niveau maken, performen en lesgeven.

Binnen The100Hands is zij degene die tijdens de conceptontwikkeling blijft 'graven' tot we bij de kern van een idee komen. Ze houdt de lijn binnen de algemene visie strak en ze is uitzonderlijk in de coaching en het fine-tunen van de performers. Momenteel concentreert ze zich op het gebruik van ruimte binnen een voorstelling, op het gebruik van hedendaagse psychologie in maakprocessen en in de organisatiestructuur en op een milieuverantwoord productieontwerp. Daarnaast bestudeert ze een traditionele vorm van Hatha-yoga die haar perspectief op observatie, creatie en onderzoek in het algemeen beïnvloedt.

JASPER DŽUKI JELEN
Artistiek leider / maker


Jasper (NL/SI) heeft een diploma in dans en een achtergrond in vechtsport en theater. Een tiental jaar lang was hij een van de kernleden van het dansgezelschap Arch8/Erik Kaiel, performend in prijswinnend werk, terwijl hij zijn eigen onderzoek uitvoerde op het gebied van partnering en locatiewerk. Jaspers kracht ligt in het vertalen van concepten naar fysieke en concrete scènes en werkmethodes. Zijn creativiteit is breed inzetbaar en beweegt zich tussen beweging, tekst en geluid. Met gevoeligheid voor psychologische nuances en met de nodige humor buigt hij deze elementen om tot verrassende situaties. In de ontwikkelingsstadia van het werk ontwerpt hij de strategieën voor het artistieke team om een actieve rol te spelen in het maken van beweging, tekst en collectieve dialoog.

ASSOCIATE ARTISTS


JADE VAN DEN HOUT
Mee-makend performer

Jade van den Hout is afgestudeerd aan de Fontys Dance Academy, is freelance danser, co-maker en docent. Als performer is zij energiek en genereus, met het zeldzame talent om zowel ruimte te nemen als deze te geven aan haar mede-performers en het publiek. Ze maakt sinds 2014 onderdeel uit van The100Hands, waarbinnen zij groeide van stagiaire naar co-creërende danser en assistent. Ze studeert momenteel bij J. Frucek en L. Kapetana (Fighting Monkey), wat haar fysieke ontwikkeling, creatieve reflectie en perspectief op training beïnvloedt. Als vertegenwoordiger van een jongere generatie en met haar frisse impulsen verrijkt Jade de visie en inzichten van het collectief.

ARTHUR VAN DER KUIP

Componist

ESTHER SLOOTS

Costum en set ontwerper


︎     ︎     ︎      ︎     ︎